Perinteinen puolihimmeä öljymaali 53 vuotta

Virtasen öljymaalit ovat suojanneet suomalaisten koteja yli 50 vuotta. Pellavaöljyvernissaan ja kolmeen muuhun uusiutuvaan luonnonöljyyn perustuva öljymaali tuotiin markkinoille Aimo Virtasen toimesta vuonna 1963. Maali tunnetaan nykyisin nimellä Virtasen 4 Öljyn Laatumaali. Tiukka tartunta puuhun ja pinnan säilyminen kauniina takasivat tälle öljymaalille TM Rakennusmaailman ja KM:n perinnemaali testivoitot pellavaöljymaalien luokassa 2008.
Uutuutena ainutlaatuinen UV-Suojaus jonka ansiosta maali säilyttää värinsä poikkeuksellisen hyvin.

Legendaarinen puolihimmeä öljymaali Virtasen 4 Öljyn maali. Pellavaöljymaali ryhmän voitto TM 2008. Myös peittävän puunsuojan asemasta. Erityisen hyvä maali kun on kyseessä rintamamiestalon maalaus. Ulkomaali.Virtasen 4 Öljyn Maali ( Neljän Öljyn Laatumaali )

Legendaarinen palkittu puolihimmeä öljymaali kun tarvitaan kestävää maalia.

Virtasen öljymaalit ovat suojanneet suomalaisten koteja yli 50 vuotta. Pellavaöljyvernissaan ja kolmeen muuhun uusiutuvaan luonnonöljyyn perustuva öljymaali tuotiin markkinoille Aimo Virtasen toimesta vuonna 1963.
Vuosikymmeniä tämän maalin tyyppinä luki Lahonestomaali. Tätä nimeä voitiin käyttää maalissa olevien, puuta suojaavien ja syvälle tunkeutuvien luonnonöljyjen laholta suojaavien ominaisuuksien takia. Nykyään tällaisen nimen käyttö maalipurkissa edellyttäisi laajojen ja liian kalliiden tieteellisten laboratoriotutkimusten teettämistä kyseisen väitteen todistamiseksi.
Tämä Virtasen 4 Öljyn Maalina nykyisin tunnettu maali ei sisällä akrylaatti- tai muita muovisideaineita. Se ei sisällä myöskään alkydisideaineita. Sen edullinen hankintahinta, hyvä maalattavuus, hyvä tartunta erilaisten maalien, jopa lateksin päälle, pitkä uusintamaalausväli sekä kauniisti suomalaiseen maisemaan sopivat pigmenttisävytetyt tehdassävyt ovat saaneet osakseen asiakkaiden kiitoksen. UV-suojan ansiosta uutena hyötynä on sävytetyksi öljymaaliksi poikkeuksellisen hyvä valonkesto jopa voimakkaissa sävytyskoneilla tehdyissä väreissä.

Maalausta suunnitteleva, lue tämän sivun lopusta käyttäjien kommentteja Virtasen 4 Öljyn Laatumaalista ja kommentoi itse.

Lue tästä myös 26 ammattimaalarin maalitestin tulokset

Tilaa tästä Virtasnäyte eli 4 Öljyn Laatumaalin ilmainen 0,3 dl näytepurkki.

Kesä lyhyt, maalauskausi pitkä! Klikkaa tästä ja lue johdatus onnistuneeseen talvimaalaamiseen.

 

4 Öljyn öljymaali suojaa kotiasi värinsä kauniina säilyttäen

Maalit joutuvat Suomen neljänä vuodenaikana kovalle koitokselle mutta Virtasen neljään luonnonöljyyn pohjautuva perinnemaali on kestänyt vuotensa kunniakkaasti. Tämä öljymaali kehittettiin aikana jolloin joka maalarilla oli omat reseptinsä. Näiden saariston rankkoihin olosuhteisiin kehitettyjen öljymaalien parhaista ominaisuuksista Aimo Virtanen kehitti maalin joka tunnetaan nykyään Virtasen 4 Öljyn Maali nimellä. Se on vuosikymmenten mittaan saavuttanut käyttäjiensä suosion erittäin kestävänä ulkomaalina. Tämä on öljymaali jonka perusreseptiin ei ole tarvinnut tehdä vuosikymmenten aikana muutoksia.

Katso jälleenmyyjäsi

 

Testivoittaja öljymaali 2008 TM Rakennusmaailma ja Käytännön maamies

Neljän Öljyn Laatumaalin ominaisuudet ja maalatun pinnan säilyminen kauniina takasivat tälle perinteiselle öljymaalille TM Rakennusmaailman ja KM:n perinnemaali eli pellavaöljymaali ja petrooliöljymaali testissä pellavaöljymaalien ryhmän testivoiton 2008. Testissä oli mukana kaikki Suomessa myydyt perinteisten öljymaalien vaatimukset täyttävät maalit. Maalit oli ryhmitelty kahteen ryhmään petrooliöljymaalit ja pellavaöljymaalit. Pellavaöljymaalien ryhmä jossa maalimme voitto tuli, sisälsi kaikki perinteiset kotien, kirkkojen, kartanoiden sekä muiden arvokohteiden ulkomaalauksissa maalauksissa käytetyt pellavaöljymaalit.

Perinteiset Ulkoöljymaalit testi Rakennusmaailma 6/2008 (Leike Virtasen Öljymaalin sanallinen arvostelu)

Perinteiset Ulkoöljymaalit testi Rakennusmaailma 6/2008 (Leike pellavaöljymaalien ryhmän pisteistä)

 

Talon maalaus ja vaikkapa aitojen maalaus, niihin säänkestävä Virtasen Neljän Öljyn maali

Talomaaliksi ulkoseinien maalaukseen menee varmaan suurin osa Neljän Öljyn maalista, mutta räystäslautojen maalaus, aitojen maalaus sekä ikkunanpielien maalaus ja nurkkaudat ovat myös hyviä maalauskohteita. Terassien, lattioiden ja muiden kulutukselle alttiiksi joutuvien kohteiden maalaukseen tämä maali ei sovellu. Valmissävyjä, erityisesti Wanhaa punaista, moni käyttää edullisuutensa vuoksi myös  punamultamaaleille ja keittomaaleille tyypillisten talous- ja sivurakennusten maalaamiseen.

 

Maali on kehitetty maalattavaksi maalaamattomille sekä ennen maalatuille puisille ulkoseinille

4 Öljyn Laatumaali sopii ja tarttuu erilaisille maalausalustoille. Neljän Öljyn ulkoseinämaali voidaan maalata vanhjen alustassaan hyvin kiinni olevien keittomaalien, öljymaalien tai lateksimaalin päälle, samoin esim. teollisen pohjamaalin päälle. Maalaus sekä  karkealle sahatulle että sileälle höylätylle maalaamattomalle puualustalle on helppoa. Uudenkin kästtelemättömän höylätyn puun maalaaminen sujuu hyvin. Jos kuitenkin verrataan karkean sahapinnan maalaamista ja sileän höylätyn puun maalaamista ero on selvä, sahapintainen on parempi tartunnaltaan.

Hyvä maali myös kuultavan puunsuojan maalaamiseen peittäväksi.

Katso jälleenmyyjäsi

 

Rintamamiestalon maalaus

Rintamamiestalon maalaus pitää tehdä hengittävällä maalilla. Koko rintamamiestalon remontti on tehtävä oikeaoppisesti rakenteet huomioiden. Useimmiten rintamamiestalon ulkomaali oli alkujaan niihin sopivaa öljymaalia mutta vuosikymmenten aikana moni rintamamiestalo on maalattu erilaisilla akrylaattimaaleilla eli ns. lateksi-maaleilla. Tämä akrylaattimaali ei sovi rintamamiestalon tuulettumattomaan seinärakenteeseen. 4 Öljyn Laatumaalilla voidaan kyllä maalata hyvin alustassaan kiinni olevan akrylaattimaalin päällekin, mutta mikäli seinällä esiintyy ns. lateksimaalin irtoamista parhaan tuloksen saa poistamalla ns.lateksimaali kokonaan.

 

Talon maalaus 4 Öljyn maalilla on kevyttä, nopeaa ja mukavaa

Öljymaaleja pidetään yleisestikin koostumuksestaan (öljysideaine) johtuen kevyimpinä maalata. Mutta öljymaaleissa on tässäkin suhteessa suuret erot. Neljän öljyn maalin siveltävyys eli liukkaus siveltäessä on omaa luokkaansa. 4 Öljyn maali levittyy helposti, se on kevyt maalata eikä maali valu. Se on aina saanut maalattavuudestaan kiitosta maalareilta. Tätä kiitosta maalarit eivät kaikille maaleille anna. Toinen asia on maalin rypistyminen liian paksulti maalattaessa, 4 öljyn maali ei rypisty, monet muut öljymaalit kyllä.

 

Ulkomaalaus / talon maalaus talvella pakkasella Virtasen 4 Öljyn maalilla

Alla syitä miksi talon maalaus talvella on omiaan Virtasen 4 Öljyn Laatumaalille. Neljän öljyn maali kuivuu kevään kuivilla aurinkoisilla pakkaskeleillä lähes samassa ajassa kuin kesälläkin.

 1. Maali sisältää muitakin luonnonöljyjä kuin pelkkää kylmässä maalauskelvottomaksi jähmettyvää keitettyä pellavaöljyä/vernissaa
 2. Maali ei sisällä alkydia joka taas tekisi maalista liian kovan
 3. Maalissa on tarkkaan valitut neljän uusiutuvan luonnonöljyn oikeat suhteet pitävät sen maalattavuuden yhtä hyvänä myös pakkasella
 4. Maalissa on haihtuvuudeltaan sopivaa liuotinta
 5. Maali ei sisällä vettä joka jäätyy pakkasella
 6. Maali on kehitetty olosuhteissa joissa on tarvittu talvella jään päältä maalaamista soveltuvaa maalia (venevajat)
 7. Sideaineena olevien öljyjen kuivuminen perustuu hapettumiseen. Hapettuminen taas ei vaadi niinkään lämpöä mutta kylläkin valoa

 

Talon maalaus talvella kannattaa – vaihtoehtona ovat kesän sateet tai helteet

Saaristossa on pitkään tiedetty, että venevajat on hyvä maalata talvella jään päältä. Tällöin ei tarvinnut huojua kiikkerässä veneessä, kurotellen epätoivon tuomin voimin kohti räystäsalusen viimeisintä nurkkaa.
Suomen kesän vaihtelevat sääolot helteineen ja  mahdollisesti koko kesän kestävine sadejaksoineen tekee hyviä maalauskelejä odottavan kesästä vähemmän nautittavan.
Toista on monesti kevättalvella, kuivat pakkaskelit ja viimeistään kevään auringonpaisteet kuivattavat ulkoseinät loistavaan maalauskuntoon. Silloin ei ole yleensä odotettavissa pitkiä vesisateita vaan säät suosivat talvimaalaria.
Raikas keväinen pakkassää ei haittaa maalaamista eikä se myöskään pidennä maalin kuivumisaikaa merkittävästi.
Talvimaalaukseen soveltuva Virtasen 4 Öljyn Laatumaali on hyvä ja kevyt maalattava sekä talvella että kesällä.

Talon voi maalata talvellakin kun käyttää Virtasen maalia – kesällä pitää purjehtia!
(”sananlasku” Paraisilta)

Katso jälleenmyyjäsi

 

Hengittävä maali Virtasen 4 Öljyn ulkomaali ja puu säilyy hyvänä

Puu säilyy hyvänä eikä maali hilseile. Hengittävä maali, se mitä sillä tarkoitetaan on ollut erilaisten kiistojen aihe pitkään. Hengittävänä öljymaalina voidaan pitää öljymaalia jossa kosteuden kulkeutuminen maalikerroksen läpi tapahtuu sillä tavoin että puu säilyy maalikerroksen tai maalikerroksien alla hyvänä.
4 Öljyn maalin alla puu säilyy hyvänä eikä puuhun kerry kosteutta joka voisi lahottaa puutavaran tai talvella jäätyessään irroittaa maalia seinältä. 4 Öljyn Laatumaalin tyypillinen vanhenemistapa on hidas kuluminen eikä hilseily. Mikä kuitenkin hilseilyä tapahtuu, pitää tutkia pääseekö laudan sisään jostakin vettä vai onko syynä vanhojen maalikerroksen irtoaminen. Syy löytyy lähes aina tästä.

 

Peittävä puunsuoja tai peittosuoja. Käytä niiden sijasta turvallista hengittävää maalia

Peittävä puunsuoja on ”maalityyppi” joita kutsutaan nykyisin peittosuojaksi. Ennen käytettiin nimitystä peittävä puunsuoja, mutta nykyään myytävissä peittosuojissa ei ole mitään takeita puun suojaavuudesta peittäviä maaleja paremmin. Peittävän puunsuojan pääasiallisena sideaineena on usein akrylaatti samoin kuin vesiohenteisissa akrylaattimaaleissakin. Sitä taas kutsutaan yleisesti lateksiksi. Virtasen maalitehdas ei suosittele akrylaattisideaineisten tuotteiden käyttöä hirren tai muun massiivipuun, eikä muutenkaan puun pintakäsittelyyn. Peittävän puunsuojan sijasta käytä hengittävää ja hirrenkin hyvänä säilyttävää Virtasen 4 Öljyn Laatumaalia.

Katso jälleenmyyjäsi

 

Ikkunapuitteiden maalaaminen ulkona

Käytä ikkunamaaliksi mieluiten siihen kehitettyä erittäin riittoisaa ja tuplasti peittävää Virtasen 4 Öljyn Ikkunamaalia

 

Sävytettynäkin poikkeuksellisen hyvä värinkesto öljymaaliksi

Monivuotinen tutkimus- ja tuotekehitystyö yhdistettynä 50 vuoden kokemukseen luo uusia mahdollisuuksia ulkomaalaukseen. Olemme nostaneet sävytettyjen öljymaalien UV-säteilyn keston vastaamaan nykypäivän talonomistajien vaatimuksia. Tietojemme mukaan olemme tällaisessa tuotekehityksessä yksin.

 

Öljymaali joka säilyttää värinsä ja kotisi pysyy kauniina

Pastalla sävytettyjen öljymaalien usein luvattoman huono värinkesto ja valonkesto on ajanut monet maalin valinnassaan muovisideaineisiin talomaaleihin, ns. latekseihin. Kuitenkin lateksilla maalatut seinät saattavat hilseillä tai puu jopa lahoaa tällaisen pinnan alla.

Kaikkiin näihin ongelmiin on nyt lopultakin olemassa ratkaisu  –  UV-suojattu Virtasen 4 Öljyn Laatumaali – Se suojaa värinsä kauniina säilyttäen.

Lue artikkeli Väri ja Pinta 3B/13 lehdestä

Katso jälleenmyyjäsi

 

Värinkesto-tutkimus ja UV-suojaus

Maalien värinkestoa pystytään tutkimaan nopeutetusti laboratorio-olosuhteissa. Tutkimuksien teettäminen ulkopuolisessa ISO-sertifioidussa laboratoriossa antaa takuun tutkimuksen luotettavuudesta.
Alla olevassa tutkimuksessa on käytetty Teknoksen sävytyspastoja. Kaikkien vertailtujen pastojen ominaisuudet olivat kutakuinkin yhteneväiset.
Kaikissa testikappaleissa on nähtävissä erilaista väriä rasitetun alueen ulkopuolella. Se johtuu kuumissa testausolosuhteissa pintaan nousseen öljyn kellastumisesta.
Analyysiraportin sivulla 3/6 on nähtävissä sinisen värin kohdalla (nr4) lievää sinisen väripastan tummenemista. Punainen ja keltainen ovat kestäneet erinomaisesti.

Näyteissä numemero 9 ja 7 on testattu varsinaisten maalien valonkestoa seuraavasti: A-pohjaan on tehty peittäväksi maalattu sävy TV-9612 (nr9) ja Wanha Punainen (nr7) taas on valmistamamme tehdassävy. Molemmat värit kestivät testin erinomaisesti. Wanhan Punaisen kohdalla on nähtävissä valkoista väriä joka johtuu, kuvassa alapuolella mutta testissä yläpuolella, samassa laudassa olleen sinisen referenssin (nr8) valumasta.

Tutkimus vastaa useamman vuoden UV-rasitusta Suomessa. Raportin ulkopuolisista kokeista voidaan todeta värien valonkeston parantuneen siirryttyässä testaamaan varsinaisilla ulkomaalien sävyillä ja kaavoilla.
Katso tästä UV-tutkimus

 

Maalimenekin laskeminen
Tuotteen maalausohjeet

Maalausohjeet

Virtasen öljymaalin yleisiä maalausohjeita

Neljän Öljyn Laatumaali voidaan maalata vanhan keittomaalin, öljymaalin tai lateksimaalin päälle. Parhainkaan maali ei kuitenkaan pysy huonolaatuisessa pinnassa tai seinässä, jonka pohjatöitä ei ole tehty riittävän huolellisesti. Kaikki vanha, irtoava maali on poistettava seinästä huolellisesti. Ennen maalaamista pitää aina suorittaa homeenestokäsittely Virtasen Homeentappajalla tuotteen ohjeen mukaan.

Ohjeet vaihtelevat erilaisilla maalausalustoilla, joten valitse alapuolelta parhaiten maalauskohteeseesi soveltuva vaihtoehto. Eroja on eniten pohjamaalukseen liittyvissä ohjeissa. Pintamaalaus kuitenkin tehdään aina ohentamattomalla maalilla.

Lisäksi tulee muistaa, että vaikka Neljän Öljyn Laatumaali soveltuukin levitettäväksi myös ruiskulla, tulee märkä maalipinta vielä käsitellä siveltimellä. Näin varmistetaan paras mahdollinen tarttuvuus.

Maalausolosuhteet:

Ilman lämpötila -20 – +25C, ilman suhteellinen kosteus alle 80%. Maalattavan pinnan pitää olla kuiva ja puhdas.

Kesäaikaan pilvipoutainen sää on paras mahdollinen maalaussää. Mikäli ennen maalauksen aloittamista on ollut varsinainen ”sadekausi”, suosittelemme muutaman sateettoman välipäivän pitämistä ennen maalauksen aloittamista, jotta puun pintakerros ehtii hengittämään ulos mahdollisen kosteuden.

Älä maalaa kuumaa seinää tai suorassa auringonpaisteessa varsinkaan kesähelteellä. Ilman ja maalattavan pinnan kuumuus vaikuttaa haitallisesti maalin öljyihin ja saa aikaan maalin ennenaikaista ikääntymistä. Mikäli kuitenkin kesähelle ei anna periksi, toimi seuraavasti: odota aamulla kunnes kaste ja ylimääräinen kosteus on poistunut seinästä, ja aloita maalaaminen auringon vastaiselta puolelta. Kierrä taloa aina varjoisaa puolta maalaten. Muista myös lopettaa maalaaminen ajoissa. Iltakaste hiipii usein salakavalasti, joten lopeta mieluummin ajoissa edelliseen nurkkaan ja rupea vaikka saunan lämmitykseen!

Älä maalaa sateella. Sadepisarat osuvat seinään ja häiritsevät maalin kuivumisprosessia. Tuloksena voi olla laikukas seinä. Mikäli sade yllättää 8-10 tunnin kuluttua, se ei enää vaikuta haitallisesti, mutta mikäli mahdollista, kannattaa yrittää sovittaa maalausurakka sateettomalle ajanjaksolle.
Lue työvaiheet alempaa.

 

Uusi maalaamaton puupinta ja sen Ensimaalaus

 

Maalattavan pinnan puhdistus ja pohjustus

Pohjan puhdistus

 • Poista mahdollinen pöly, lika, roskat tai roiskeet joko mekaanisesti tai pesemällä maalattavalta pinnalta.
 • Jos pinnalla on kuitenkin mustia pilkkuja, levä-, sieni-, home- tai muuta vastaavaa kasvustoa tapetaan ne siinä tapauksessa Virtasen Homeentappajalla. Se on tehokas homepesuaine 1:5 vedellä ohennettuna. Levitä aine pinnalle ja anna sen vaikuttaa vähintään 12 tuntia ja pese lika pois.

Pohjustus Virtasen Homeentappajalla

 • Pohjusta kuiva ja puhdas maalattava pinta Virtasen Homeentappajalla. Se on edullinen ja hyvä pohjuste 1: 10 seoksena.
 • Pohjustus tehdään ohuelti siveltimellä siten että pinta kostuu kauttaaltaan. Maalaustyöt voidaan aloittaa käsitellyn pinnan kuivuttua, mutta kuitenkin aikaisintaan 24 h kuluttua.

Maalaaminen

Huom! Maalattavan alustan pitää olla kuiva ja puhdas.

Pohjustettu pinta pohjamaalataan väristä riippuen seuraavasti;

 • Pohjamaalaa ohennetulla 4 Öljyn Laatumaalimaalilla: Valkoinen, Oljenkeltainen, Kartanonkeltainen, Metsänvihreä (valmistus lopetettu), Siniharmaa (valmistus lopetettu), sekä sävytetyt A- ja C-perusmaalit. Ohenna maalia Virtasen Ulko-vernissalla siten, että valmiissa seoksessa on 20-30% vernissaa.
 • Pohjamaalaa ohentamattomalla 4 Öljyn Laatumaalimaalilla: Wanha Punainen, Italianpunainen, Okrankeltainen, Wanha Kupari, Tummanharmaa ja Musta. Näillä sävyillä maalatessa voi yksikin maalauskerta olla riittävä, riippuen kohteen käyttötarkoituksesta ja vaatimustasosta.
 • Anna kuivua kuivaksi ennen pintamaalausta.

 

Pintamaalaus

 • Maalaa pintamaalauskerros runsaalla maalilla kertaalleen. Mutta erityisesti eteläseinällä maalikerrosten määrän nostaminen pohjamaalauksen kanssa yhteensä kolmeen pidentää merkittävästi aikaa ennen huoltomaalaustarvetta. Anna maalin kuivua välillä
 • Maalin riittoisuus vaihtelee suuresti riippuen puulaadusta ja sen käsittelytavasta. Pääpiirteittäin maalin riittoisuus on sahalautaa maalattaessa n. 4-6 m2/litra ja höylälautaa maalattaessa 5-8 m2/litra. Lisäksi tulee muistaa, että vaikka Neljän Öljyn Ulkoseinämaali soveltuukin levitettäväksi myös ruiskulla, tulisi märkä maalipinta vielä käsitellä siveltimellä. Näin varmistetaan paras mahdollinen ulkonäkö ja tarttuvuus.
 • Öljymaali kuivuu pitkään – niin kuin sen kuuluukin tehdä. Pitkä kuivumisaika takaa parhaan mahdollisen tarttuvuuden ja imeytyvyyden. Öljymaaleja käytettäessä onkin varauduttava kesällä ulkona noin 3-6 vuorokauden kuivumisaikaan riippuen. Valo nopeuttaa kuivumista.

 

Aikaisemmin käsitelty tai maalattu pinta ja sen Huoltomaalaus

 

Maalattavan pinnan puhdistus ja pohjustus

Pohjan puhdistus

 • Poista irtonainen ja kaikki irtoava vanha maali tai muu pintakäsittelyaine.
 • Poista mahdollinen pöly, lika, roskat tai roiskeet joko mekaanisesti tai pesemällä maalattavalta pinnalta.
 • Jos pinnalla on kuitenkin mustia pilkkuja, levä-, sieni-, home- tai muuta vastaavaa kasvustoa tapetaan ne siinä tapauksessa Virtasen Homeentappajalla. Se on tehokas homepesuaine 1:5 vedellä ohennettuna. Levitä aine pinnalle ja anna sen vaikuttaa vähintään 12 tuntia ja pese lika pois.

 

Pohjustus Virtasen Homeentappajalla

 • Pohjusta kuiva puhdas maalattava pinta Virtasen Homeentappajalla. Se on hyvä pohjuste 1: 10 seoksena. Mikäli maalattavassa alustassa on kuitenkin ollut vakavia homeongelmia ennen homepesua, laimennussuhteeksi suositellaan 1:5.
 • Pohjustus tehdään ohuelti siveltimellä siten että pinta kostuu kauttaaltaan. Maalaustyöt voidaan aloittaa käsitellyn pinnan kuivuttua, mutta kuitenkin aikaisintaan 24 h kuluttua.

Maalaaminen

Huom! Maalattavan alustan pitää olla kuiva ja puhdas

 Tarvitaanko pohjamaalausta vai ei

 1. Kun ehjä maalipinta huoltomaalataan samalla sävyllä uudelleen, useimmiten yksi maalauskerta on riittävä. Siirry alaspäin kohtaan Pintamaalaus
 2. Pohjamaalaa puupinnalle paljastuneet sekä muut huokoiset ja imevät alueet seuraavasti:
 • Pohjamaalaa ohennetulla 4 Öljyn Laatumaalimaalilla: Valkoinen, Oljenkeltainen, Kartanonkeltainen, Metsänvihreä (valmistus lopetettu), Siniharmaa (valmistus lopetettu), sekä sävytetyt A- ja C-perusmaalit. Ohenna maalia Virtasen Ulko-vernissalla siten, että valmiissa seoksessa on 20-30% vernissaa. Maalaa tällä ohennetulla maalilla. Vanhan ehjän maalin päälle maalattaessa maalia ei ohenneta ensimmäiselläkään maalauskerralla
 • Pohjamaalaa ohentamattomalla 4 Öljyn Laatumaalimaalilla: Wanha Punainen, Italianpunainen, Okrankeltainen, Wanha Kupari, Tummanharmaa ja Musta.
 • Anna maalin kuivua kuivaksi ennen pintamaalausta.

 

Pintamaalaus

 

 • Maalaa pintamaalauskerros runsaalla maalilla kertaalleen. Mutta erityisesti eteläseinällä maalauskerrosten määrän nostaminen pidentää merkittävästi aikaa ennen huoltomaalaustarvetta.
 • Maalin riittoisuus vaihtelee suuresti riippuen puulaadusta ja sen käsittelytavasta. Pääpiirteittäin maalin riittoisuus on sahalautaa maalattaessa n. 4-6 m2/litra ja höylälautaa maalattaessa 5-8 m2/litra. Lisäksi tulee muistaa, että vaikka Neljän Öljyn Ulkoseinämaali soveltuukin levitettäväksi myös ruiskulla, tulisi märkä maalipinta vielä käsitellä siveltimellä. Näin varmistetaan paras mahdollinen tarttuvuus.
 • Öljymaali kuivuu pitkään – niin kuin sen kuuluukin tehdä. Pitkä kuivumisaika takaa parhaan mahdollisen tarttuvuuden ja imeytyvyyden. Öljymaaleja käytettäessä onkin varauduttava kesällä ulkona noin 3-6 vuorokauden kuivumisaikaan riippuen. Valo nopeuttaa kuivumista.

 

Aikaisemmin käsitelty tai maalattu pinta ja sen Korjausmaalaus

 

Vanhan maalin poisto, pohjan puhdistus ja pohjustus

 • Poista korjausmaalauksessa kaikki vanha maali tai muu pintakäsittelyaine.

Pohjan puhdistus

 • Poista mahdollinen pöly, lika, roskat tai roiskeet joko mekaanisesti tai pesemällä maalattavalta pinnalta.
 • Jos pinnalla on kuitenkin mustia pilkkuja, levä-, sieni-, home- tai muuta vastaavaa kasvustoa tapetaan ne siinä tapauksessa Virtasen Homeentappajalla. Se on tehokas homepesuaine 1:5 vedellä ohennettuna. Levitä aine pinnalle ja anna sen vaikuttaa vähintään 12 tuntia ja pese lika pois.

Pohjustus Virtasen Homeentappajalla

 • Pohjusta kuiva puhdas maalattava pinta Virtasen Homeentappajalla. Se on hyvä pohjuste 1: 10 seoksena. Mikäli maalattavassa alustassa on kuitenkin ollut vakavia homeongelmia ennen maalinpoistoa, laimennussuhteeksi suositellaan 1:5.
 • Pohjustus tehdään ohuelti siveltimellä siten että pinta kostuu kauttaaltaan. Maalaustyöt voidaan aloittaa käsitellyn pinnan kuivuttua, mutta kuitenkin aikaisintaan 24 h kuluttua.

Maalaaminen

Huom! Maalattavan alustan pitää olla kuiva ja puhdas.

Pohjustettu pinta pohjamaalataan väristä riippuen seuraavasti:

 • Pohjamaalaa ohennetulla 4 Öljyn Laatumaalimaalilla: Valkoinen, Oljenkeltainen, Kartanonkeltainen, Metsänvihreä (valmistus lopetettu), Siniharmaa (valmistus lopetettu), sekä sävytetyt A- ja C-perusmaalit. Ohenna maalia Virtasen Ulko-vernissalla siten, että valmiissa seoksessa on 20-30% vernissaa. Maalaa tällä ohennetulla maalilla.
 • Pohjamaalaa ohentamattomalla 4 Öljyn Laatumaalimaalilla: Wanha Punainen, Italianpunainen, Okrankeltainen, Wanha Kupari, Tummanharmaa ja Musta. Näillä sävyillä maalatessa voi yksikin maalauskerta olla riittävä, riippuen vaatimustasosta ja kohteen käyttötarkoituksesta.
 • Anna maalin kuivua kuivaksi ennen pintamaalausta.

Pintamaalaus

 • Maalaa pintamaalauskerros runsaalla maalilla kertaalleen. Mutta erityisesti eteläseinällä maalauskerrosten määrän nostaminen pidentää merkittävästi aikaa ennen huoltomaalaustarvetta.
 • Maalin riittoisuus vaihtelee suuresti riippuen puulaadusta ja sen käsittelytavasta. Pääpiirteittäin maalin riittoisuus on sahalautaa maalattaessa n. 4-6 m2/litra ja höylälautaa maalattaessa 5-8 m2/litra. Lisäksi tulee muistaa, että vaikka Neljän Öljyn Ulkoseinämaali soveltuukin levitettäväksi myös ruiskulla, tulisi märkä maalipinta vielä käsitellä siveltimellä. Näin varmistetaan paras mahdollinen tarttuvuus.
 • Öljymaali kuivuu pitkään – niin kuin sen kuuluukin tehdä. Pitkä kuivumisaika takaa parhaan mahdollisen tarttuvuuden ja imeytyvyyden. Öljymaaleja käytettäessä onkin varauduttava kesällä ulkona noin 3-6 vuorokauden kuivumisaikaan riippuen. Valo nopeuttaa kuivumista.

Neljän Öljyn Ulkoseinämaalit ovat tehty erityisesti puisten ulkoseinien maalaamiseen. Koska maalin pinta jää suhteellisen pehmeäksi, maali ei sovellu kulutukselle alttiiden kohteiden, kuten terassien, lattioiden jne. maalaamiseen.

Lue ohjeet myös maalipurkin kyljestä ennen työn aloittamista.

Maalimenekkilaskuri

0.13

0.11

0.20

0.13

Valitse maalattava pinta
Valitse maalattavan pinnan muoto
Syötä maalattava pinta-ala

Öljymaalin värikartta

Värikartta tehdassävyille

Virtasen Neljän Öljyn Ulkoseinämaalia on saatavana valmiina perinteiseen suomalaiseen maisemaan sävytettyinä väreinä oheisen värikartan mukaisesti. Näihin väreihin korkealaatuinen väripigmenttijauhe sekoitetaan jo valmistusvaiheessa. Näin saadaan väreille erinomainen valonkestävyys. Wanha Punainen, Italianpunainen,Wanha Kupari, Okrankeltainen, Kartanonkeltainen, Oljenkeltainen, Tummanharmaa, Musta ja Valkoinen

 

Wanha punainen
Wanha punainen
Italianpunainen
Italianpunainen
Wanha Kupari
Wanha Kupari
Okrankeltainen
Okrankeltainen
Kartanonkeltainen
Kartanonkeltainen
Oljenkeltainen
Oljenkeltainen
Tummanharmaa
Tummanharmaa
Musta
Musta
Valkoinen
Valkoinen

 

 

Värikarttoina myös kaikki ulkomaalien värikartat

Maalikaupoissa tehtävien sävytysten värikarttoina toimivat kaikki yleiset ulkomaalien värikartat. Ainutlaatuisen UV-suojauksen ansiosta myös Neljän Öljyn Ulkoseinämaalin voimakkaat  sävytetyt sävyt säilyttävät värinsä öljymaaliksi poikkeuksellisen hyvin. Jopa tummat värittömiin sävytyspohjiin tehdyt sävyt säilyvät kauniina.

4 Öljyn Laatumaali Tuoteseloste

KT-tiedote

 

 

Tervehdys kaikki Virtasen 4 Öljyn Laatumaalin ystävät, kirjoittakaa tähän hyviä kokemuksianne muidenkin luettavaksi.