Sagt om ”Virtanen”

Fiskarnas båtbottenfärg

Det sägs att fiskarna traditionellt har behandlat sina båtbotten med Virtanens Fyra Oljors Gammaldags Röd. Det är klart att vilken som helst latex eller annan så kallad målarfärg inte klarar av ett sådant test.

Båtskjulen målades på vintern, vintermålning

Båtskjulen målades ofta på vintern från isen. Man kan måla med Fyra Oljors Kvalitetsfärgen trots att det är köldgrader ute, p.g.a. att den är en äkta oljefärg.

Oöppnad burk tål kallförvaring

Förr i tiden förvarades Fyra Oljors Kvalitetsfärgen i skjul även på vintern. Oöppnade burkar håller väl förvaring även i köld.

Användes som rostskyddsfärg

Förr användes Fyra Oljors Kvalitetsfärgen även som rostskyddsfärg. Den fäster bra även på rostig plåt och hindrar rosten från att uppstå på färg ytan.

Alltför bra målarfärger

En färghandlare vet man att har kritiserat Virtanens målarfärger p.g.a. en orsak: de håller för länge. Han säger att människor köper alltför sällan nya hus målarfärger, för att Virtanen gör alltför bra målarfärger.

Ungt par köpte ett idylliskt hus

Fasadens yta såg ut att vara i relativt bra skick, men lite föråldrad. När de frågade gamla ägaren om när fasaden sist var målad, visa det sig att huset var sist målat för nästan 50 år sedan.

Och ja visst: det var Virtanens 4 Oljors Kvalitetsfärg

Även målaren som 1963 målat huset hittades och han kom ännu som 78 åring ihåg det ifrågavarande huset. ”Jag målade även detta hus med Virtanens Färger … vilka jag nog visserligen använde till nästan alla de andra byggnaderna med den tiden. Målfärgen var förmånlig och bra att måla med. Nog skulle målarfärgsvalet ännu också leda till Virtanens 4 Oljors Färgen, sådana är erfarenheterna.” Inte har huset målats här emellan, tillägger han.