Syyskesä ja talon maalaus | Virtasen Maalitehdas Oy
Virtasen Maalitehdas oy

Virtasen Maalitehdas oy

Syyskesä ja talon maalaus

Tervehdys,
kirjoitin aiemmin tällaisen koosteen kysymyksistä (ja vastauksista) joita meille on viime aikoina esitetty. Nyt päätin jakaa sen myös täällä.

Maalauskelejä tulee varmasti vielä tänä vuonna. Kuten me maalitehtaalla hyvin muistamme, viime vuonna parhaat maalauskelit olivat vasta tähän aikaan alkaneet ja taloja maalattiin onnistuneesti useiden viikkojen ajan.

 

Yhteenveto:

Yhteenvetona voi sanoa, ettei märkää seinää ei saa maalata koskaan, 4 Öljyn laatumaali kestää sateen jo märkänä pintana, joten maalaa sillä lähes loppuun asti sateen uhatessa.

Kun nämä kelit ovat nyt vähän vaihtelevaisia, pitää tehdä valmistelevia töitä, kun seinät ovat märkiä ja maalata silloin kun tulee pouta ja alusta on kuiva.

Ja jotta poutapäivä ei mene hukkaan maalia hankkiessa, maalit kannattaa ostaa ennakkoon.

Kannattaa huomioida myös, että Maalikauppojen varastot saattavat näin syyskesällä olla puutteellisia, joten senkin tähden pitää ennakoida maalihankinnassaan!

 

Muista että luonnonöljysideaineisella Virtasen 4 öljyn Laatumaalilla voi maalata myös ns. lateksin päälle, mikäli se on alustassaan hyvin kiinni. Alkydiöljymaaleja ei voi.

Katso millaisia kommentteja Virtasen 4 Öljyn Laatumaalia käyttäneet ovat kirjoittaneet esimerkiksi ihan  4 Öljyn Laatumaalin nettisivun alalaidasta

 

 

Vaihtelevien maalauskelien tärkeitä kysymyksiä ja ohjeita:

 1. Peseytyykö Virtasen 4 Öljyn Laatumaali sateen mukana pois, jos tulee sade pian maalauksen jälkeen?
  Vastaus:
  Ei peseydy se on aito öljymaali joka kestää vesisateen lähes heti maalauksen jälkeen. Vesiohenteiset akrylaatti- ja muut muovisideaineiset talomaalit voivat peseytyä jos vesisade yllättää maalaajan.
 2. Pitäisikö seinä maalata päivällä, jos illaksi on luvattu vesisadetta?
  Vastaus:
  Mielestäni ehdottomasti, jos kyse on 4 Öljyn Laatumaalista. Erityisesti mikäli maalausalustana on puu jossa ei nyt ole maalia. Siis uusi puu tai puhdistettu vanha maalattu pinta johon on levitetty jo Virtasen homeentappaja. Maalauksen jälkeen puu ei enää kastu vaan on suojassa maalin alla.
  Vastaus 2:
  Jos taas on kyseessä nuo vesiohenteiset ulkomaalit tai peittosuojat, tilanne on toinen. Vesisateen uhatessa pitää lopettaa maalaaminen, ne voivat peseytyä sateella.
 3. Kuinka pian vesisteen jälkeen saa taas maalata ennen maalattua pintaa?
  Vastaus:
  Jahka pinta on kuiva ja vettä ei ole pisaroina missään kulmissakaan. Etelä ja pohjoissivut kuivuvat selvästi eri nopeudella.
 4. Entä uusi maalaamaton puinen seinäpinta, kauanko pitää odottaa sateen jälkeen?
  Vastaus:
  Yleisvastaus on että kun se on kuiva (esim. alle 18%). Mitään tunti tai vuorokausimääriä ei voi antaa. Kuivumiseen vaikuttaa ilmansuunta, lämpötila, tuuli ja hyvin paljon se tuli sade suoraan alaspäin vai tuulen mukana seinälle. Niin ja tietysti sateen kesto. Lyhyt sadekuuro seinälle kastelee vain pinnan puusta kun pitkä ns. vaakasuora sade tunkeutuu jo syvemmälle.
 5. Miten sitten nämä vesiohenteiset maalit, voiko niitä maalata kostealle pinnalle?
  Vastaus:
  Olen usein kuullut harhaväittämän, että noita mainitsemiani vesiohenteisia maaleja voisi maalata nopeammin sateen jälkeen mutta väite on tosiaan väärä. Tällaisessa maalissa sideaine on ”liuenneena” veteen ja tämä sideaine ei myöskään tunkeudu puuhun yhtään, jos puu on märkää. Mutta nämä ”muovimaalit” kyllä kuivuvat hyvin nopeasti muodostaen kalvon puun pinnalle, vaikka tartunta olisikin alustan kosteuden takia häiriintynyt. Tämä ehkä on tuon virheellisen luulon taustalla. Tällaisen ongelman unohtaa siihen asti kunnes hilseilyä tapahtuu.

 

Mallipurkin tilanneille muistutus:

 • että koemaalaamasi mallipurkin sävyn lisäksi voit valita vapaasti maalin sävyn lähes mistä tahansa ulkomaalivärikartasta.
 • että Virtasnäytteen tilanneena sinulla on optio ilmaiseen Virtasen Homeentappaja-pohjusteeseen ostaessasi Virtasen 4 Öljyn Laatumaalia.

 

Hienoja syksyisiä maalauskelejä toivoen,

Mauri Mikola

Virtasen Maalitehdas

Jaa postaus myös muille

Ilmainen Virtasnäyte Virtasen 4 Öljyn Maalista