Virtasen Värikartta

SAARISTON VÄRIT - SÄVY JURMO

Virtasen värikartan sävy Jurmo

Jurmon saari on eteläisellä saaristomerellä sijaitseva  merirosvotarinoiden ja satujen saari. Samalla se on koko Suomen halki kulkevan Salpausselän harjun viimeinen maanpäällinen jatke.

Jurmo sijaitsee n. 13 kilometriä Utöstä koilliseen ja sen eteläpuolella aukeaa Suomenlahti. Se on lähes puuton moreeninummi, jolla on kuitenkin erittäin rikas kasvi- ja eläinlajisto. Lintujen kevät- ja syysmuuttoaikoina Jurmo on yksi saariston parhaimmista lintujen tarkkailupaikoista. Jurmon pohjois- ja eteläkärki kuuluvat Saaristomeren kansallispuistoon. Jurmo on noin viisi kilometriä pitkä ja kilometrin levyinen kivikkoinen saari.

Saaren puuttomuus johtuu erään tarinan mukaan siitä, että 1500-luvulla Kustaa Vaasa antoi käskyn polttaa kaikki Jurmon puut. Tähän oli syynä epäily saaren asukkaiden väärien merkkitulien avulla laivojen houkutteleminen karille sekä niiden merirosvous. Laivojen ajaessa karille tai rantakivikkoihin, köyhät saarelaiset keräsivät talteen kaikki arvokkaat tavarat ja jakoivat ne keskenään. Tästä julmistuneen Kustaa Vaasa määräsi saaren poltettavaksi ja hylkyjen ryöstäjät mestattavaksi.

Nykyään saarella asuu vakituisesti noin kymmenkunta asukasta. Saarelle pääsee yhteysaluksella sekä siellä on veneilijöiden keskuudessa suosittu vierasvenesatama.

Kaukana Saaristomerellä sijaitseva kivikkoinen Jurmo on vaikuttava saari kaikessa karuudessaan.

Virtasen Saariston Sävyt värikartan sävy - JURMO

Virtasen värikartan sävy Jurmo

Näytöllä näkyvät värikartan värit on tehty sähköisesti, eivätkä ne korvaa aitoja värikartan värimalleja. Värikartan värimallit ovat niin lähellä todellisia kuin teknisesti on mahdollista.

Virtasen Värikartan väreihin sävytettävät maalimme