Vintermålning av huset med Virtasen 4 Oljors Färg | Virtasen Maalitehdas Oy
Talon talvimaalaus Virtasen 4 Öljyn Maalilla
Virtasen Maalitehdas oy

Virtasen Maalitehdas oy

Vintermålning av huset med Virtasen 4 Oljors Färg

Sommaren är kort men målningssäsongen är lång! Här följer en kort introduktion till vintermålandets hemligheter.

Ett gammalt trick från skärgården – stå på isen och måla!  I skärgården har man länge vetat att det lönar sig att måla båthusen på vintern när isen har lagt sig. Man behövde inte balansera på en rank båt, samtidigt som man desperat försökte nå det sista hörnet under takåsen. Enda förutsättningen för vintermålning på den tiden var att man hade en färg som lämpade sig för ändamålet, Virtasen 4 Oljors Färg.

Virtasen 4 Öljyn maalilla maalata myös pakkasella.

Vårvintern är oftast en ypperlig tid att måla. Det är torrt, soligt och lagom varmt beroende på klädseln – alltså det perfekta vädret. Om alternativen är sommarens regn eller värmebölja, lönar det sig att måla på vintern. Varför?

Eftersom du inte får måla då det regnar eller är hett. Vatten och fukt på den målade ytan försämrar fästet och hållbarheten för alla typer av färger. Även en het yta orsakar problem med färgens beteende. Kölden torkar träet och kylan påverkar inte målandet. Den förlänger heller inte torktiden märkbart. Vintermålning vid -20ᵒC är möjligt, så länge ytan är torr och väggen inte är täckt av snö, is eller rimfrost.

Solsken är heller inget problem under vintern, eftersom solen är lägre ner och inte värmer väggen lika kraftigt som under sommaren.

Virtasen 4 Öljyn Maalilla talvimaalattu talon eteläseinä

Då du målar skall luftens relativa fuktighet ligga under 80%, men då det är köldgrader har detta ingen betydelse eftersom vattenmängden i luften alltid är minimal. Då den relativa fuktigheten ligger på 100% vid -20ᵒC innehåller en m3 luft endast 0,88 gram vatten. Motsvarande mängd vatten i +20ᵒC är 17,1 gram.

Lyckat vintermålande kräver dock att du väljer rätt färg. Alla vattenlösliga färger måste uteslutas eftersom de fryser. En äkta linoljefärg, såsom Virtasen 4 Oljors Färg, är däremot det perfekta valet för vintermålning, eftersom den inte fryser och den bibehåller sina utmärkta egenskaper även då temperaturen kryper långt under nollstrecket. Virtasen 4 Oljors Färg är lätt att stryka på i alla temperaturer.

Det lönar sig att göra grundarbeten redan innan kölden kommer. Skrapa bort den lösa färgen och gör mögelskyddsbehandlingen redan under föregående varma period. Observera dock att regn efter mögelskyddsbehandlingen sköljer bort skyddsmedlet från väggen.

Då grundarbetena är välgjorda kan man börja måla genast då köldperioden börjar! Man bör dock säkerställa att ytan är tillräckligt torr. Detta gör man lättast med en fuktighetsmätare. Ytan får heller inte vara täckt av snö, is eller rimfrost.

Talvimaalattu talo Raisiossa.
Punainen rantasauna talviasussa., Wanha Punainen 4 Öljyn Laatumaali.

VIRTASEN 4 OLJORS FÄRG – FINLANDS POPULÄRASTE NATUROLJEFÄRG

Virtasen 4 Oljors Färg kombinerar alla de egenskaper som varje byggare, husägare och yrkesmålare kräver av sin utomhusfärg:

  • Nöjda kunder.
  • Förmånligt pris
  • Färgen andas och skyddar träet
  • Utvecklad av yrkesmålare, lätt och snabb att stryka på. Geléaktig, rinner inte.
  • Även de maskinbrutna kulörerna håller exceptionellt bra.
  • Gäller även de mörkare kulörerna, som ofta är problematiska. De håller bra tack vare Virtasen UV-skydd. De krackelera inte och spricker inte tack vare de förnybara naturoljorna som, förutom kokt linolja tillsätts i färgen enligt vårt hemliga recept.
  • Fäster bra på olika ytor, även latex.
  • Hållbar färg även på nya, hyvlade ytor.
  • Lång livslängd med återmålningsintervaller i bästa fall på tiotals år.

Jaa postaus myös muille

Ilmainen Virtasnäyte Virtasen 4 Öljyn Maalista