Talon maalaus talvella - hulluutta, huomiohakuisuutta vai järkevää ajankäyttöä? | Virtasen Maalitehdas Oy
Virtasen Maalitehdas oy

Virtasen Maalitehdas oy

Talon maalaus talvella – hulluutta, huomiohakuisuutta vai järkevää ajankäyttöä?

Talon talvimaalaus Virtasen 4 Öljyn Maalilla
Talon eteläpäädyn paljaaksi krapattu puupinta saa pohjamaalin päällensä.

Näin alkukesästä tuntuu tietenkin aivan hölmöltä käsitellä mitä on talvipakkasilla maalaaminen. Varsinkin kun takana on kunnon talvi nykymalliseen miesmuistiin. Nykyään – ainakin omalla kohdalla – muistia riittää noin 3 vuoden takaisiin asioihin!

Toisaalta tästä tarinasta voi poimia sen, että kun kyseessä on aito öljymaali, niin sillä voi vaikka pakkasella maalata. Aika moni öljymaaliksi itseään tituleeraava maalimerkki jää tässä kohtaa kiinni.

Olen monta kertaa kuullut, että Virtasen Neljän Öljyn Maaleilla voi maalata talvella, mutta tässä aivan lähipiirissä kenelläkään ei ollut kokemusta asiassa. Maalissahan ei ole vettä eikä muovia lainkaan.

Ryhdyinkin sitten tällaiseen ihmiskokeeseen ja valitsin koealustaksi oma taloni, vuonna 1941 rakennettu puolitoistakerroksinen hirsirunkoinen, lautaverhoiltu talo. Muuten olisi maalattu appivanhempien talo, mutta sen pinta on rapattu! Talomme on maalattu 2000-2001 ja ainakin auringonpuolen seinät kaipasivat uutta maalia, sillä maalipinta hilseili paikoittain jo melko pahasti.

 

”Ryhdyinkin sitten tällaiseen ihmiskokeeseen ja valitsin koealustaksi oma taloni.  Muuten olisi maalattu appivanhempien talo, mutta sen pinta on rapattu!”

 

Pohjatyöt tehtiin yhtenä tammikuisena viikonloppuna, jolloin eteläseinästä krapattiin hilseilevä maali pois ja paikkamaalattiin paljastuneet puupinnat. Homeenestokäsittelyä ei tietenkään tehty, kyseessähän on koe ja lähes ad hoc -aikataululla kasattu projekti! Teille kuitenkin suosittelen, että vaikka talonne maalaisittekin talvella, tehkää homeenestokäsittely ennen pakkasia.

Virtasen 4 Öljyn Maalilla talvimaalattu talon eteläseinä
Pohjamaalatuissa kohdissa uusi maali näkyy kiiltävänä, mutta esimerkiksi yläkerran ikkunan yläpuolella näkyy oksanreiät vanhan maalipinnan alta.

Helmikuussa saimme kaksissa miehin maalattua talon lähes kokonaan yhden viikonlopun aikana. Seuraavana lauantaina vetelin sitten viimeiset sutaisut seinään. Ilman lämpötila oli pohjamaalauksen aikaan -5 C ja ilman suhteellinen kosteus lähes 80%. Helmikuussa maalausviikonlopun aikana pakkanen huiteli -10 C:ssa ja ilman suhteellinen kosteus oli 50%.

Eniten yllätyin kuinka helppoa maalia oli levittää vaikka ilman lämpötila oli reilusti alle nollan. Mieleeni muistui poikavuosien autonkottero (Ford Escort 1300 GT, vm. 1972), johon ei aivan notkeimpiä öljyjä tullut hankittua. Nämä öljyt kohmettuivat pakkaskeleissä tyystin -ainakaan kanisterista öljy ei millään meinannut valua.

Sen sijaan Neljän Öljyn Maali oli aivan yhtä kevyt levittää kuin kesällä. Projektimme toinen maalari on kesäaikaan levittänyt muutaman tuhatta litraa maalia seiniin vuosien varrella, joten vertailupohjaa löytyy.

Toinen yllättävä asia oli pakkasen olematon vaikutus maalin kuivumisnopeuteen – tai kuivumishitauteen. Maalillamme on kaksi huonoa puolta; ensimmäinen on se, että maali kuivuu pitkään. Toinen on se, että se myös kestää pitkään. Ensimmäinen asia on huono maalaajalle, jälkimmäinen on kauppiaan harmi!

Maali kuivui lähes yhtä nopeasti talvipakkasilla kuin kesällä, sillä maalipinnan kuivumiseen ei mennyt viikkoa pidempää, kun itse oletin kuivumiseen kuluvan ainakin pari viikkoa.

 

”Maalillamme on kaksi huonoa puolta; ensimmäinen on se, että maali kuivuu pitkään. Toinen on se, että se myös kestää pitkään. Ensimmäinen asia on huono maalaajalle, jälkimmäinen on kauppiaan harmi!”

Talvimaalattu talo Raisiossa.

 

Summa summarum: itse työ sujui oletettua rivakammin eikä pakkanen suuremmin haitannut maalamista tai valmistelutöitä. Voisiko olla niin, että ilman kylmyys laittaa työhanskat heilumaan, jotta työmies pysyy lämpimänä – mene ja tiedä.

Toinen suuri plussa talvimaalaamiselle näin henkilökohtaisella tasolla on, että jos valita pitää, niin mielummin kesälomalla purjehdin kuin maalaan taloa! Huvinsa kullakin!

Niin ne naapurit… Normaaleissa väleissä ollaan edelleen, mutta kyllä muutama ihmetteli mitä se Virtasen Maalitehtaan johtaja taas touhuaa… ”No, kai sää tiedät mitä sää teet”, kuului eräskin kommentti. No, nyt kyllä tiedän mitä tein ja tulen tekemään jatkossakin!

Kimmo Suomi, Virtasen Maalitehtaan toimitusjohtaja

 

Lue lisää talvimaalaamisesta: Talon talvimaalaus Virtasen 4 Öljyn Maalilla – ratkaisu sateisten kesien ongelmaan?

 

 

 

Jaa postaus myös muille

Ilmainen Virtasnäyte Virtasen 4 Öljyn Maalista