VIRTASEN 4 ÖLJYN MAALI

Ulkomaali kaikille hirsi- ja puupinnoille

Legendaarinen hengittävä öljymaali ulkokäyttöön

Aimo Virtasen kehittämä 4 Öljyn Maali on oikea valinta niin moderneille hirsitaloille kuin perinteisille puurakenteille. Pellavaöljypohjainen maali sekä hengittää että suojelee puun ydintä. Luonnonöljy ei valu ja maalaaminen on todella helppoa.

Aimon salainen resepti on jo vuodelta 1963 ja maalin kestävyys on testattu saariston tuulissa ja tuiskuissa. Vuosikymmenten kokemuksella uskallamme luvata että Virtasen hengittävä Neljän luonnonöljyn öljymaali toimii kaikkialla. Virtasen 4 Öljyn öljymaali on 100% muoviton ja luonnollisesti hengittävä aito Suomessa valmistettu öljymaali.

TEKNISET TIEDOT

ULKOMAALI

Sopii käytettäväksi ulkotiloissa

KÄYTTÖKOHTEET

Maalaamattomat sekä aiemmin maalatut puuseinät, hirsipinnat, vuorilaudat, aidat ym. puurakenteet ulkona

PAKKAUSKOOT

Virtasen valmissävyt
1 L – 3 L – 10 L – (20 L)
A- ja C-perusmaalit
0,9 L – 2,7 L – 9 L – 18 L

KIILTOASTE

Puolihimmeä

RIITTOISUUS

Karkea pinta 4 – 6 m2 / 1 Litra
Sileä pinta 5 – 8 m2 / 1 Litra

KUIVUMISAIKA

3 – 5 vuorokautta
Päällemaalattavissa kun kosketuskuiva. Hyvissä olosuhteissa jopa 1 – 2 vuorokautta
(Ilman lämpötila +20°C ja suhteellinen kosteus alle 80%)

SÄVYTYS

Virtasen Saariston Sävyt – Värikartan tai yleisimpien värikarttojen mukaan

TYÖVÄLINE

Sivellin, Ruisku

OHENNIN

Virtasen Ulko-Vernissa

MAALAUSOHJEET JA VINKIT

HUOMIOITAVAA ENNEN MAALAUKSEN ALOITTAMISTA

Maalausolosuhteet

 • Alustan tulee olla puhdas ja kuiva, puun kosteus alle 18% sekä talvella lumeton ja jäätön.
 • Lämpötila -20 – +25°C ja ilman suhteellinen kosteus alle 80 %.

Työvälineet

 • Sivellin tai korkeapaineruisku, (suutin 0,013”-0,018”).
 • Käytettäessä korkeapaineruiskua, jälkikäsittely siveltimellä.

Ohenne

 • Virtasen 4 Öljyn Maali ohennetaan 10% Virtasen Ulko-Vernissalla, kun maalataan uudelle käsittelemättömälle tai teollisesti pohjamaalatulle puulle.

Kuivumisaika

 • 3-5 vrk, päälle maalattavissa kun edellinen kerros on kosketuskuiva. Kuivumiseen vaikuttavat ilman vaihtuvuus, valo ja kosteus. Mitä valoisammat, tuulettuvammat ja kuivemmat olosuhteet ovat, sitä nopeammin maali kuivuu. Hyvissä olosuhteissa päälle maalattavissa 1-2 vrk:n kuluttua.
 • Pimeissä ja hämärissä olosuhteissa Virtasen kuivike, käyttö maks. 2%, nopeuttaa maalin kuivumista merkittävästi.

Huom!

 • Varaa yhtenäistä pintaa varten riittävä maalierä yhteen astiaan sekoitettuna mahdollisten värierojen välttämiseksi. Sekoita maali hyvin ennen käyttöä, mieluiten porakonevispilällä.

MAALATTAVAN PINNAN ESIKÄSITTELY JA POHJAMAALAUS

Uusi käsittelemätön puupinta sekä teollisesti pohjamaalattu puu

 • Puhdista pinta liasta ja irtoavasta aineksesta. Suorita homeenestokäsittely Virtasen Homeentappajalla sen ohjeen mukaan.
 • Pohjamaalaa ohentamalla Virtasen 4 Öljyn Maalia 10% Virtasen Ulko-Vernissalla.

Uuden (alle 3 vuotta) hirsitalon maalaus

 • Puhdista pinta liasta ja irtoavasta aineksesta. Suorita homeenestokäsittely Virtasen Homeentappajalla sen ohjeen mukaan.
 • Maalaa yhteen kertaan ohentamattomalla Virtasen 4 Öljyn Maalilla n. 8m2/litra.
 • Maalaus tehdään uusiin hirsitaloihin vain yhteen kertaan, koska puu on tuoretta sisältäen vielä paljon pihkaa sekä uuteaineita. Jotta pihka ja uuteaineet pääsevät mahdollisimman hyvin maalin läpi, maalikerros jätetään ohueksi. Uusintamaalaus tehdään 5-10 vuoden kuluttua pintamaalausohjeen mukaan.
 • Huom! Tämä ohje koskee ainoastaan silloin kun maalataan uutta massiivi-, lamelli- tai pyöröhirttä sekä CLT-puurakenteita yms, joiden vahvuus on yli 80mm.

Vanha aiemmin maalattu puu

 • Puhdista pinta irtoavasta aineksesta sekä kaikesta heikosti kiinni olevasta maalista. Jos vanha maali irtoaa, niin pohjamaalaa paljaat puupinnat kuten uusi puupinta.
 • Tämän jälkeen tee homepesu- ja homeenestokäsittely Virtasen Homeentappajalla ohjeen mukaan.

PINTAMAALAUS

 • Pintamaalaa tarpeen mukaan 1-2 kertaa ohentamattomalla maalilla.
 • Erityisesti eteläseinällä maalikerrosten määrän nostaminen pohjamaalauksen kanssa yhteensä kolmeen pidentää merkittävästi huoltomaalausväliä.

MAALAUKSEN JÄLKEEN

Työvälineiden pesu

 • Virtasen Pensselipesugeelillä ohjeiden mukaan tai Virtasen Lakkabensiinillä.

Varastointi

 • Viileä ja kuiva tila. Kestää kylmävarastoinnin. Avattujen purkkien säilytys lämpimässä tilassa

Maalin kuivuminen

 • Maalin täydellinen kuivuminen kestää normaaliolosuhteissa n. 4 viikkoa, jonka jälkeen pinta on saavuttanut lopullisen kovuutensa ja kestävyytensä

Maalipinnan hoito

 • Maalipinta voidaan puhdistaa kevyesti pyyhkimällä. Työvälineenä käytetään kosteaa siivouspyyhettä, pehmeää sientä tms. Karkeaa harjausta, väkeviä pesuaineita tai voimakasta hankausta on syytä välttää.

UUDEN (alle 3 vuotta) HIRSITALON MAALAUS HENGITTÄVÄLLÄ 4 ÖLJYN MAALILLA

Homepesu

Jos hirressä on homepilkkuja tai sinistymistä, pese Virtasen Homeentappajalla. Jos pinnassa EI ole hometta tai sinistymiä, siirry kohtaan Pohjustus. Homepesussa Virtasen Homeentappajan ohennussuhde on 1 osa Homeentappajaa, 5 osaa vettä. Ohennettu Homeentappaja levitetään pestäville pinnoille (HUOM muista suojata kasvit ja pinnat, joille Homeentappajaa ei haluta joutuvan). Anna Homeentappajan vaikuttaa 12 tuntia, pese vedellä ja esim. juuriharjalla.

Pohjustus

Pohjustuskäsittely Virtasen Homeentappajalla, ohennussuhde 1 osa Homeentappajaa, 10 osaa vettä. Anna pinnan kuivua 24-48 tuntia ennen maalausta, puun kosteus pitää olla alle 18% kun maalataan.

Maalaus

Maalaa yhteen kertaan ohentamattomalla Virtasen 4 Öljyn Maalilla n. 8m2/litra. Maalaus tehdään uusiin hirsitaloihin vain yhteen kertaan, koska puu on tuoretta sisältäen vielä paljon pihkaa sekä uuteaineita. Jotta pihka ja uuteaineet pääsevät mahdollisimman hyvin maalin läpi, maalikerros jätetään mahdollisimman ohueksi. Uusintamaalaus tehdään 5-10 vuoden kuluttua.Huom! Tämä ohje koskee ainoastaan silloin kun maalataan uutta massiivi-, lamelli- tai pyöröhirttä sekä CLT-puurakenteita yms, joiden vahvuus on yli 80mm.

VANHAN (yli 3 vuotta) HIRSITALON MAALAUS HENGITTÄVÄLLÄ 4 ÖLJYN MAALILLA

Homepesu

Jos hirressä on homepilkkuja tai sinistymistä, pese Virtasen Homeentappajalla. Jos pinnassa EI ole hometta tai sinistymiä, siirry kohtaan Pohjatyöt. Homepesussa Virtasen Homeentappajan ohennussuhde on 1 osa Homeentappajaa, 5 osaa vettä. Ohennettu Homeentappaja levitetään pestäville pinnoille (HUOM muista suojata kasvit ja pinnat, joille Homeentappajaa ei haluta joutuvan). Anna Homeentappajan vaikuttaa 12 tuntia, pese vedellä ja esim. juuriharjalla.

Pohjatyöt

Poista esim. kaapimalla kaikki irtonainen/heikosti kiinni oleva vanha maali/puunsuoja huolellisesti. 4 Öljyn Maalissa on erinomainen tartunta ja se pysyy hyvin kiinni jopa vanhan lateksin päällä, kunhan alla oleva maalikerros pysyy puussa kiinni.

Pohjustus

Pohjustuskäsittely Virtasen Homeentappajalla, ohennussuhde 1 osa Homeentappajaa, 10 osaa vettä. Anna pinnan kuivua 24-48 tuntia ennen maalausta, puun kosteus pitää olla alle 18% kun maalataan.

Maalaus

Puupaljaat kohdat pohjamaalataan 10% Virtasen Ulko-Vernissalla ohennetulla 4 Öljyn Maalilla ja pohjamaalauksen kuivuttua kosketuskuivaksi (2-4vrk) maalataan yhteen tai kahteen kertaan ohentamattomalla Virtasen 4 Öljyn Maalilla n. 8m2/litra/kerta.

Lataa tästä Virtasen hirsitalon maalausopas

Talomaaliksi ulkoseinien maalaukseen menee varmaan suurin osa 4 Öljyn maalista, mutta räystäslautojen maalaus, aitojen maalaus sekä ikkunanpielien maalaus ja nurkkalaudat ovat myös hyviä maalauskohteita. Valmissävyjä, erityisesti Wanhaa punaista, moni käyttää edullisuutensa vuoksi myös punamultamaaleille ja keittomaaleille tyypillisten talous- ja sivurakennusten maalaamiseen.

Huomaa että terassien, lattioiden ja muiden kulutukselle alttiiksi joutuvien kohteiden maalaukseen tämä maali ei sovellu.

Kyllä voi!

Virtasen 4 Öljyn Maali sopii ja tarttuu erilaisille maalausalustoille. Neljän Öljyn ulkoseinämaali voidaan maalata vanhojen alustassaan hyvin kiinni olevien keittomaalien, öljymaalien tai lateksimaalin päälle, samoin esim. teollisen pohjamaalin päälle. Maalaus sekä karkealle sahatulle että sileälle höylätylle maalaamattomalle puualustalle on helppoa.

Uudenkin käsittelemättömän höylätyn puun maalaaminen sujuu hyvin. Jos kuitenkin verrataan karkean sahapinnan maalaamista ja sileän höylätyn puun maalaamista ero on selvä, sahapintainen on parempi tartunnaltaan.

Virtasen 4 Öljyn Maali soveltuu myös kuultavan puunsuojan maalaamiseen peittäväksi.

Rintamamiestalon maalaus pitää tehdä hengittävällä maalilla.

Koko rintamamiestalon remontti on tehtävä oikeaoppisesti rakenteet huomioiden. Useimmiten rintamamiestalon ulkomaali oli alkujaan niihin sopivaa öljymaalia, mutta vuosikymmenten aikana moni rintamamiestalo on maalattu erilaisilla akrylaattimaaleilla eli ns. lateksi-maaleilla. Tämä akrylaattimaali ei sovi rintamamiestalon tuulettumattomaan seinärakenteeseen.

Virtasen 4 Öljyn Maalilla voidaan kyllä maalata hyvin alustassaan kiinni olevan akrylaattimaalin päällekin, mutta mikäli seinällä esiintyy ns. lateksimaalin irtoamista parhaan tuloksen saa poistamalla ns.lateksimaali kokonaan.

Talon maalaus talvella kannattaa – vaihtoehtona ovat kesän sateet tai helteet

Saaristossa on pitkään tiedetty, että venevajat on hyvä maalata talvella jään päältä. Tällöin ei tarvinnut huojua kiikkerässä veneessä, kurotellen epätoivon tuomin voimin kohti räystäsalusen viimeisintä nurkkaa. Suomen kesän vaihtelevat sää olot helteineen ja mahdollisesti koko kesän kestävine sadejaksoineen tekee hyviä maalauskelejä odottavan kesästä vähemmän nautittavan.

Toista on monesti kevättalvella, kuivat pakkaskelit ja viimeistään kevään auringonpaisteet kuivattavat ulkoseinät loistavaan maalauskuntoon. Silloin ei ole yleensä odotettavissa pitkiä vesisateita vaan säät suosivat talvimaalaria.
Raikas keväinen pakkassää ei haittaa maalaamista eikä se myöskään pidennä maalin kuivumisaikaa merkittävästi.
Talvimaalaukseen soveltuva Virtasen 4 Öljyn Maali on hyvä ja kevyt maalattava sekä talvella että kesällä.

Talon voi maalata talvellakin kun käyttää Virtasen maalia – kesällä pitää purjehtia!
(”sananlasku” Paraisilta)

Virtasen 4 Öljyn Maali ei sisällä akrylaatti- tai muita muovisideaineita. Se ei sisällä myöskään alkydisideaineita. Sen edullinen hankintahinta, hyvä maalattavuus, hyvä tartunta erilaisten maalien, jopa lateksin päälle, pitkä uusintamaalausväli sekä kauniisti suomalaiseen maisemaan sopivat pigmenttisävytetyt tehdassävyt ovat saaneet osakseen asiakkaiden kiitoksen.

UV-suojan ansiosta uutena hyötynä on sävytetyksi öljymaaliksi poikkeuksellisen hyvä valonkesto jopa voimakkaissa sävytyskoneilla tehdyissä väreissä.

Maalit joutuvat Suomen neljänä vuodenaikana kovalle koitokselle mutta Virtasen neljään luonnonöljyyn pohjautuva perinnemaali on kestänyt vuotensa kunniakkaasti. Tämä öljymaali kehitettiin aikana jolloin joka maalarilla oli omat reseptinsä. Näiden saariston rankkoihin olosuhteisiin kehitettyjen öljymaalien parhaista ominaisuuksista Aimo Virtanen kehitti maalin joka tunnetaan nykyään Virtasen 4 Öljyn Maali nimellä.

Se on vuosikymmenten mittaan saavuttanut käyttäjiensä suosion erittäin kestävänä ulkomaalina. Tämä on öljymaali, jonka perusreseptiin ei ole tarvinnut tehdä vuosikymmenten aikana muutoksia!

TM Rakennusmaailma 06/2008 & 06/2011 ja Käytännön Maamies 14/ 2008. Virtasen 4 Öljyn Maali voitti perinteisten pellavaöljymaalien sarjan.Neljän Öljyn Maalin ominaisuudet ja maalatun pinnan säilyminen kauniina takasivat tälle perinteiselle öljymaalille TM Rakennusmaailman testissä pellavaöljymaalien ryhmän testivoiton 2008.

Testissä oli mukana kaikki Suomessa myydyt perinteisten öljymaalien vaatimukset täyttävät maalit. Maalit oli ryhmitelty kahteen ryhmään petrooliöljymaalit ja pellavaöljymaalit. Pellavaöljymaalien ryhmä jossa maalimme voitto tuli, sisälsi kaikki perinteiset kotien, kirkkojen, kartanoiden sekä muiden arvokohteiden ulkomaalauksissa maalauksissa käytetyt pellavaöljymaalit.

Katso testitulokset tästä

Lue Virtasen arvostelu tästä

Öljymaaleja pidetään yleisestikin koostumuksestaan (öljysideaine) johtuen kevyimpinä maalata. Mutta öljymaaleissa on tässäkin suhteessa suuret erot. Virtasen Neljän Öljyn Maalin siveltävyys eli liukkaus siveltäessä on omaa luokkaansa.

Virtasen 4 Öljyn Maali levittyy helposti, se on kevyt maalata eikä maali valu. Se on aina saanut maalattavuudestaan kiitosta maalareilta. Tätä kiitosta maalarit eivät kaikille maaleille anna. Toinen asia on maalin rypistyminen liian paksulti maalattaessa, 4 Öljyn Maali ei rypisty, monet muut öljymaalit kyllä.

Hengittävä maali, se mitä sillä tarkoitetaan on ollut erilaisten kiistojen aihe pitkään. Hengittävänä öljymaalina voidaan pitää öljymaalia jossa kosteuden kulkeutuminen maalikerroksen läpi tapahtuu sillä tavoin että puu säilyy maalikerroksen tai maalikerroksien alla hyvänä eikä maali hilseile. Näin toimii 4 Öljyn Maali.

Virtasen 4 Öljyn Maalin alla puu säilyy hyvänä eikä puuhun kerry kosteutta, joka voisi lahottaa puutavaran tai talvella jäätyessään irroittaa maalia seinältä. 4 Öljyn Maalin tyypillinen vanhenemistapa on hidas kuluminen eikä hilseily. Mikä kuitenkin hilseilyä tapahtuu, pitää tutkia pääseekö laudan sisään jostakin vettä vai onko syynä vanhojen maalikerroksen irtoaminen. Syy löytyy lähes aina tästä.

Pastalla sävytettyjen öljymaalien usein luvattoman huono värinkesto ja valonkesto on ajanut monet maalin valinnassaan muovisideaineisiin talomaaleihin, ns. latekseihin. Kuitenkin lateksilla maalatut seinät saattavat hilseillä tai puu jopa lahoaa tällaisen pinnan alla.

Kaikkiin näihin ongelmiin on nyt lopultakin olemassa ratkaisu – UV-suojattu Virtasen 4 Öljyn Maali – Se suojaa värinsä kauniina säilyttäen.

Monivuotinen tutkimus- ja tuotekehitystyömme yhdistettynä yli 50 vuoden kokemukseen, luo uusia mahdollisuuksia ulkomaalaukseen. Olemme nostaneet sävytettyjen öljymaalien UV-säteilyn keston vastaamaan nykypäivän talonomistajien vaatimuksia.

YHTEENSOPIVAT TUOTTEET

katso myös nämä tuotteet

Jäikö jokin asia askarruttamaan Virtasen 4 Öljyn Maalissa?

Laita meille viestiä niin me autamme sinua.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

TILAA UUTISKIRJEEMME

Saat tuoteuutisia ja maalausvinkkejä suoraan sähkopostiisi
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.